Otomasyon

elektrik otomasyon

Otomasyon

Otomasyon, insan ile makine arasında belirli bir işin veya işlemin paylaşılarak senkronize olarak yapılması durumudur.

Önemli olan konu, ortaklaşa yapılan işin paylaşım yüzdesi mevcut otomasyonun yüzdesine direk etki eder. Eğer bir otomasyon sisteminde insan gücü makine gücünden daha fazla ile bu sistemlere yarı otomasyon denir. Diğer yandan eğer makinenin iş yapma yüzdesi insandan daha fazla ise bu sistemler ise tam otomasyon olarak adlandırılır. Otomasyonda hedef standart, hızlı, güvenli ve verimli bir ürün ortaya koymaktır.

Elektrik Otomasyon Sistemleri

Elektrik otomasyon sistemleri bina elektrik sistemlerinin üretiminden, tasarım ve montajına kadar komple ihtiyaçları kapsayan ve bu süreçte yaşanabilecek sorunlara kolay ve pratik çözümler sunan sistemlere elektrik otomasyon sistemleri olarak adlandırılır.

Öte yandan enerjinin verimli kullanımı ile birlikte tasarrufu açısından özellikle bina, iş merkezleri gibi büyük yapılarda elektrik otomasyon sistemleri oldukça önemli hale gelmektedir.

Endüstriyel çalışmaların olduğu her yerde yaşanan değişimler ve oluşan yoğun rekabet ortamı ile endüstriyel alanlarda kullanılan bütün kaynakların etkin ve verimli kullanılması ekonomik açıdan da bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu yüzden üretim yapan tesislerdeki sistemlerin yüksek kalitede üretim yapması ile birlikte verimlilik bakımından da iddialı ürünler ortaya koyması için elektrik otomasyon sistemlerinin önemi büyük olmaktadır.

Bağlantılı olarak akıllı binalarda da bu tarz elektrik otomasyon sistemlerini yoğun, etkin ve efektif olarak kullandıklarını görmek mümkündür.

Elektrik Otomasyon Çizim Programları

Elektrik otomasyon sistemleri yaparken kullanılabilecek farklı programlar yardımıyla elektrik kumanda sistemi tasarlayarak uygulamaya geçirmek mümkündür.

Elektrik Otomasyon Malzemeleri

Elektrik otomasyon konusunda kullanılan malzemeler genel olarak şu şekildedir;

X